Ruud en Corrie

Friday 14/06/2019

Bewoners Vreewijk

Al meer dan 20 jaar huren Corrie en Ruud via woningcorporatie Havensteder een hoekhuis in Vreewijk, Rotterdam. Ze hebben hun hart verloren aan het groene tuindorp. Als actievoerders kregen ze het voor elkaar dat de wijk niet tegen de vlakte ging. Vreewijk werd zelfs verklaard tot beschermd stadsgezicht en een verbeterplan voor de buurt werd opgezet. Om beurten staan 1.400 woningen in de steigers. Het hoekhuis van Corrie en Ruud is zojuist opgeleverd.

 

“Sommige mensen willen hier gewoon ‘leven’ en hebben verder niets met een tuindorp,” vertelt Corrie. “Wij kiezen juist voor een oud huis, het groen en het sociale vangnet in Vreewijk. Het is echt een dorp in de stad.”

Verbetering was nodig

De woning is volgens Corrie authentiek en slim ingedeeld. “Alle verhoudingen kloppen, er is een klompenhok en zelfs een kelder die altijd koel is! Maar verbetering en onderhoud was hard nodig. Binnen tochtte het, de keuken was gedateerd en we hadden enkelglas. Ons huis mag best oud zijn, maar het moet wel bewoonbaar blijven.”

Opzien tegen de verbouwing

Toen het groot onderhoud eraan zat te komen, wisten Corrie en Ruud niet wat ze konden verwachten van ‘de huisbaas’. Ruud: “We zagen enorm op tegen de werkzaamheden.” Corrie: “We wilden graag een energiezuinige CV en een controle op de leidingen, maar wisten niet of dat kon. We dachten dat we teveel zouden vragen en dat leverde bij voorbaat frustraties op.”

Technische maatregelen in kaart brengen op de meterkastlijst

De ‘meterkastlijst’ zorgde voor overzicht. Corrie: “Je kon die lijst op je meterkast plakken. Op deze lijst stond precies aangegeven wat er moest gebeuren, zoals het vervangen van de dakpannen en de vloeren. Dit zorgde bij ons voor opluchting én duidelijkheid: de aannemer wist waar hij het over had. Havensteder begreep de status en wij voelden ons erkend als huurder.”

Extra toilet en behoud boerenachterdeur

Op de meterkastlijst konden Ruud en Corrie ook aangeven wat zij wilden toevoegen aan de woning. Ruud: “We wilden een extra toilet laten plaatsen en de tweedelige ‘boerenachterdeur’ wilden we houden. Het leuke aan die deur is dat je er zo lekker overheen kunt leunen en naar buiten kan kijken. Gelukkig is hij gerestaureerd en weer lucht- en tochtdicht gemaakt.”

Van energielabel G naar B

Tijdens de bouw verlieten Corrie en Ruud voor drie maanden hun huis. Ze verbleven in een geheel ingerichte logeerwoning, dichtbij hun huis. “De belangrijkste reden dat we eruit moesten, was omdat de houten vloer vervangen werd door een betonnen vloer. Dan kan je hier niet blijven wonen,” vertelt Corrie. “Daarnaast is ons huis duurzamer geworden door spouwmuurisolatie, dubbelglas en dakisolatie. We gaan nu van energielabel G naar B! De houtkachel gaat nu alleen nog aan voor het plezier.”

Even aankloppen bij de aannemer

Ruud sprak geregeld met Dura Vermeer over de verbouwing van hun huis. “We konden bellen, appen en mailen, maar ik liep liever bij de uitvoerder naar binnen. Ik stond dan aan z’n bureautje en kreeg altijd netjes antwoord op mijn vragen. Dat ik daar kon aankloppen: dát is goed met mensen omgaan. We zijn tevreden over de samenwerking en dat het huis overeind is blijven staan. We hebben zelfs taart en een bloemetje gebracht omdat we zo blij zijn met het eindresultaat. Ons huis is duurzamer geworden en toch authentiek opgeknapt, precies zoals het vroeger was.”

Deze website gebruikt cookies om te zorgen dat u de beste ervaring heeft op onze website. Klik hier om onze privacy policy te bekijken

Sluiten